13.03.14

3G і LTE може з'явитися в Україні



Нарешті, у жителів України з'явилася надія на світле мобільне майбутнє.

На даний момент ніхто з основних українських операторів (МТС, «Київстар», Life) не надає можливості підключення навіть за допомогою 3G, що вже говорити про LTE. Існують альтернативні пропозиції (наприклад, «ТриМоб»), але у них теж є свої мінуси. Дана ситуація пов'язана з тим, що держава обмежувала права на використання операторами відповідних радіочастот . У свою чергу, в тій же сусідній Росії, та й, фактично, у всіх інших європейський країнах, вже давно є швидкісний мобільний Інтернет!

Але зовсім недавно ситуація почала змінюватися. 11 березня 2014 було проведено чергове засідання НКРЗІ, комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформації. На ньому було прийнято рішення про звернення до користувачів радіочастотного ресурсу (операторам), Генштабу Збройних Сил України, Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації України та профільних асоціацій у сфері телекомунікацій з проханням висунути конкретні пропозиції щодо введення принципу технологічної нейтральності шляхом внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України в смугах радіотехнологій UMTS і LTE. Обробляти ці пропозиції буде спеціально створена робоча група, яка потім повинна буде винести якийсь вердикт, грунтуючись на зібраних даних.

Запровадження принципу технологічної нейтральності, що полягає в тому, щоб дати українським операторам права на впровадження технологій UMTS і LTE, за словами НКРЗІ, повністю підтримується комісією і вже було схвалено різними комітетами Верховної Ради України.

Іншими словами, «нагорі » нарешті почалися зрушення в бік масового впровадження мереж нових поколінь в Україні. Однак не варто передчасно фонтанувати оптимізмом, адже всі ми знаємо, як і через яке місце у нас все відбувається, і, відповідно, скільки часу може зайняти цей нелегкий шлях по державних інстанціях. Проте, є надія, що досить скоро (термінів поки що ніхто називати навіть не пробує) ми все ж побачимо впровадження UMTS і LTE. Є підозра, що швидше за все справа піде, як тільки операторам дадуть право на використання відповідних частот, адже конкуренція на українському ринку досить висока, а швидкісний Інтернет може стати визначальним фактором для багатьох клієнтів в питанні вибору оператора. Так що у останніх просто не залишиться іншої можливості, крім як намагатися максимально швидко переманити до себе людей за допомогою впровадження LTE і UMTS. Хоча і це може виявитися не зовсім так, адже, як не прикро, в нашій країні не завжди працюють закони економіки так, як повинні.

Давайте будемо зберігати оптимізм і вірити, що скоро швидкий мобільний Інтернет дійде і до українських смартфонів.

Немає коментарів:

Дописати коментар