04.03.14

Який жорсткий диск купити?

Примітка: Для тих хто розбирається і ніколи читати всю статтю, відповім коротко: якщо у вас дуже нова материнська плата, що підтримує SATA III, купуйте вінчестер SATA III, на нових материнках такі вінчестери все таки здорово працюють під великим навантаженням, краще, ніж SATA II, що б не говорили.

Ну а ми поговоримо, не кваплячись, про те, який жорсткий диск купити простій людині. Почнемо з материнської плати , якщо у вас присутній на ній контролер паралельного інтерфейсу ATA ( IDE) жорстких дисків, це добре, може стати в нагоді, але такий вінчестер купувати точно вам не потрібно, так як даний інтерфейс дійсно застаріває, та й ціна буде дорожча.

 ATA або IDE - паралельний інтерфейс підключення накопичувачів, має в найшвидкіснішому режимі UDMA/133 пропускну здатність 133 Мбайт в секунду (реально на практиці 100 Мбайт в секунду), після появи інтерфейсу SATA був перейменований в PATA ( Parallel ATA ), ось вам відповідь на питання, що таке PATA .

Що стосується послідовного інтерфейсу обміну даними з накопичувачами інформації SATA, визначити який саме інтерфейс підтримує ваша материнська плата SATA або SATA II можна програмою Everest, наприклад в пункті Сумарна інформація, подивіться скрішнот в кінці статті.
  1.   SATA ( Serial ATA ) заявлено що перша специфікація цього інтерфейсу має пропускну здатність 150 Мбайт на секунду, (у житті звичайно теж менше) і можна помітити, вона незначно швидша, ніж Ultra ATA ( UDMA/133 )
  2.   SATA II має пропускну здатність до 300 Мбайт в секунду і сумісний з першого специфікацією SATA, до речі на практиці швидкість роботи теж істотно нижча.
  3.   SATA III або SATA 600 або зовсім правильно SATA 6Gb/s теж далека від заявлених виробником швидкостей до 6 Гбіт/с і на думку багатьох вважається чистим маркетингом.
З усього цього випливає, що на питання який жорсткий диск купити, можна відповісти: купуйте SATA II, оскільки материнська плата у нас підтримує точно не SATA 6Gb/s, а швидше за все SATA II. Такий жорсткий диск, як я і говорив вище, підійде вам навіть якщо у вас материнка підтримує першу специфікацію SATA. На материнській платі у вас повинні бути такі роз'єми для під'єднання пристроїв інтерфейсу SATA.

Ви можете помітити, що в принципі на майбутнє можна придбати вінчестер SATA 6Gb/s і встановити його потім в новий комп'ютер, але не поспішайте, технології постійно вдосконалюються і швидше за все, те що зараз називають SATA 6Gb/s в майбутньому буде набагато кращим.

SATA 6Gb/s сумісний і з інтерфейсом SATA першої специфікації, але в більшості випадків придеться використовувати спеціальні перемички.

    При покупці жорсткого диска, вам потрібно буде ще купити інтерфейсний кабель SATA, а так само потрібно переконатися, що на вашому блоці живлення присутній кабель з роз'ємом SATA, якщо ні, то доведеться докупити недорогий перехідник живлення IDE- SATA.
    Не купуйте новинки, що тільки вийшли у світ, віддайте перевагу вже зарекомендованим себе на ринку продуктам.
    Я б вибрав жорсткі диски зі швидкістю обертання шпинделя 7200 об./Хв, хоча кажуть, що 5400 об./Хв працюють тихіше, але зате вони і повільніші.
     Об'єм кеш-пам'яті на даний момент бажаний 16 МБ.
     Купуйте в зарекомендованих себе фірмах, у вашому місті обов'язково такі знайдуться.
    Беріть тільки брендові вінчестери, від відомих виробників, стійкі до перегріву і з підвищеною надійністю, не купуйтеся на дешевизну.
    Не можна допускати перегріву жорсткого диска, оптимальною температурою вінчестера вважається 40 градусів. Граничною температурою 65 градусів.
    Не потрібно купувати вінчестери великої ємності, вони невиправдано дорогі і менш надійні.

remontcompa.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар