10.03.14

Як оновити BIOS(біос)? Інструкція як оновити bios комп'ютера

При включенні комп'ютер не відразу завантажує Windows. Спочатку запускається рудиментарний програмний код під назвою BIOS ( Basic Input/Output System - базова система введення/виведення). Цей код зберігається на чіпі материнської плати і називається мікропрограмним забезпеченням. BIOS ідентифікує всі компоненти комп'ютера і допомагає Windows взаємодіяти з ними.

Виробники материнських плат періодично випускають нові версії BIOS для виправлення помилок, підвищення продуктивності або забезпечення підтримки нового обладнання (наприклад, USB 3.0 або SSD). Оновлення BIOS до нової версії може підвищити швидкість роботи і розширити можливості комп'ютера, але при неправильній установці здатне вивести систему з ладу. У цій статті ми розповімо, як безпечно оновити BIOS.
Зверніть увагу: ще раз повторимо, що оновлення BIOS пов'язане з певним ризиком. Якщо щось піде не так, комп'ютер може виявитися непрацездатним. Перш, ніж приступати до оновлення, обов'язково вивчіть інструкцію до свого комп'ютера (або материнської плати, якщо збирали систему самостійно) і з'ясуйте, чи передбачена виробником можливість безпечного відновлення - наприклад, у вигляді запасного чіпа з резервною копією BIOS на материнській платі. Такі функції, як правило, є в більшості сучасних моделей. Якщо у вас немає інструкції, її напевно можна скачати з сайту виробника у форматі PDF.
1 . Дізнайтеся, яка версія BIOS у вас встановлена

У Windows 7 введіть в рядку пошуку «cmd » (без лапок) та натисніть [Enter]. У вікні командного рядка введіть «systeminfo» (знову-таки без лапок) та натисніть [Enter]. Через пару секунд Windows виведе докладну інформацію про систему, в тому числі поточну версію BIOS. Наприклад, наша тестова система повідомила, що материнська плата працює з BIOS версії F6 (а найостанніша доступна версія - F11) .
2. Знайдіть найсвіжішу версію BIOS
Хоча більшість виробників комп'ютерів самостійно не випускає материнські плати, вони все-таки мають власну бібліотеку версій BIOS. Тому зайдіть на сайт компанії, що випустила ваш комп'ютер, і подивіться, чи немає там більш нової версії. З'ясуйте номер моделі свого ПК і пошукайте в розділі «Підтримка» (Support) або «Завантаження» (Downloads). Якщо ви збирали комп'ютер самостійно, зайдіть на сайт виробника материнської плати. Дізнатися номер моделі плати можна способом, описаним у пункті 1 . У кожному разі, обов'язково скачайте всі файли «readme» та інструкції, супутні новій версії BIOS.
3. Прочитайте інструкцію
Уважно вивчіть документацію, додану до нової версії BIOS. Це вам не ліцензійна угода, що буяє юридичними термінами, які можна переглянути по діагоналі. Крім інформації про усунені помилки і поліпшення, реалізовані у новій версії, інструкція може містити попередження про інші виправлення, які необхідно встановити перед оновленням. Якщо не виконати ці вимоги, оновлення BIOS може вивести комп'ютер з ладу.
4. Створіть резервну копію поточної версії BIOS
До більшості нових комп'ютерів і материнських плат додаються прості утиліти для оновлення BIOS безпосередньо з Windows. Як правило, такі утиліти дозволяють перед цим створити резервну копію поточної версії BIOS. Скачайте утиліту з сайту виробника, встановіть і збережіть резервну копію BIOS на завантаження USB-накопичувач. Не факт, що це допоможе відновити систему в разі невдалого оновлення BIOS, але принаймні, вам буде до чого повертатися при виникненні проблем сумісності.
5. Установіть оновлення BIOS
Отже, ви прочитали всю документацію і зробили резервну копію BIOS. Якщо ви оновлюєте BIOS на ноутбуці, він повинен працювати від електромережі, а не від батареї, тому що якщо комп'ютер відключиться в ході оновлення, ви ризикуєте залишитися біля розбитого корита. І в будь-якому випадку, незалежно від типу комп'ютера, не варто оновлювати BIOS в грозу, якщо у вас в таких ситуаціях часто відключається електрика.
Запустіть утиліту, завантажену в пункті 4, виберіть файл нової версії BIOS і встановіть. Коли програма закінчить роботу, перезавантажте комп'ютер з використанням нової версії BIOS. Якщо все піде за планом, система повинна завантажитися в звичайному режимі, і ви зможете користуватися оновленим комп'ютером.
6 . Відновлення після невдалого оновлення BIOS

Детальний опис відновлення після невдалого оновлення BIOS виходить за рамки цієї статті. Але якщо при оновленні щось пішло не так і комп'ютер тепер не бажає завантажуватися, в першу чергу пошукайте в інструкції інформацію про відновлення BIOS. Як згадувалося вище, така функція є в більшості сучасних материнських плат. Але якщо у вашому комп'ютері можливість відновлення не передбачена, майже на всіх старих материнських платах є апаратний перемикач (просто кажучи "джампер"), що дозволяє скинути BIOS до налаштувань за замовчуванням. Якщо ви встановили невідповідну версію BIOS і цей спосіб не допомагає, доведеться відновлювати BIOS із завантаженого USB-накопичувача.

Немає коментарів:

Дописати коментар