08.03.14

Що краще ноутбук чи планшет?

Планшетні комп'ютери стали дуже популярними завдяки своїй мобільності і простоті у використанні. У багатьох відношеннях планшет може замінити ноутбук, але все ж ноутбуки мають свої переваги.Щоб з'ясувати, що краще ноутбук або планшет, нам прийдеться вивчити їх більш детально і зрозуміти, чим планшетник відрізняється від ноутбука. 

Метод введення планшетника і ноутбука.
 Найбільш очевидна відмінність між ноутбуком і планшетом є відсутність клавіатури. Для введення даних в планшет використовується сенсорний екран. Це досить зручно коли йдеться про зазначення чого або, перетягуванні по екрану або натисканні на кнопки меню. Незручності виникають коли вам потрібно ввести текст, чи то електронна пошта або звичайний документ. Оскільки у планшета немає клавіатури, користувач змушений вводити дані на віртуальній клавіатурі, яка може мати різні схеми і конструкції. Більшість користувачів планшетних ПК не можуть швидко ввести дані, оскільки вони це робили на звичайній клавіатурі.
Результат: ноутбуки для тих, хто пишуть багато, таблети для тих, які роблять більш точкову взаємодію. 

Розмір ноутбука і планшета.
 Це, мабуть, найголовніша причина, чому люди вибирають планшет, а не ноутбук. Планшети мають розмір невеличкої книги і вагу близько кілограма. Більшість ноутбуків набагато більші й важчі. Навіть один з найменших ультрапортативних ноутбуків, Apple MacBook Pro  важить трохи більше кілограма і має розмір, який перевищує розмір IPad. Основна причина великих габаритів ноутбука це наявність клавіатури і трекпада, а також використання більш потужних компонентів вимагають наявність додаткового охолодження, від цього розміри ноутбука на порядок більшs, ніж будь-якого планшета. У зв'язку з цим набагато легше носити з собою планшет, ніж ноутбук, особливо якщо ви часто подорожуєте.
Результат: Кращим за параметрами "розмір і вага" став планшет.

 Програмне забезпечення ноутбука і планшета.
 Програмне забезпечення, яке працює на ноутбуці або планшеті може бути абсолютно різним з точки зору можливостей. Наприклад, планшетники під управлінням Windows 7, такі як HP Slate або ASUS Eee Slate, теоретично можуть виконати ті ж самі завдання що і ноутбук з Windows 7, але ймовірно повільніше. Однакове програмне забезпечення дозволяє використовувати одні і ті ж програми як на ноутбуці, так і на планшеті. Дві інші основні платформи для планшетників є Android і IOS. Обидві цих платформи вимагають специфічні програми для їх операційних систем. Існує безліч програм доступних для кожної з цих операційних систем, з якими без зусиль можна виконати більшість завдань, виконуваних на ноутбуці. Проблема полягає у відсутності пристроя введення і апаратне обмеження продуктивності означає, що деякі розширені можливості, що входять до програми класу ноутбук, можливо доведеться видалити для того щоб вписатися в навколишнє середовище планшета.
 Результат: Програмне забезпечення ноутбука дозволяє виконати завдання будь-якої складності, бо існує величезна кількість, програм сумісних з Windows 7, чого не скажеш про планшетні ПК. Висновок для виконання складних завдань ноутбук переважає над планшетом. 

Вартість планшета ПК і ноутбука. 
Планшети є відносно новими гаджетами для ринку і, як наслідок, їх вартість досить висока. Середня стартова ціна для планшетних ПК становить близько 3-4 тис. гривень. Для порівняння, є ноутбуки, які можна знайти всього за 2.5 тис. гривень. Звичайно, більшість людей, ймовірно, не буде дивитися на найдешевший ноутбук. Середня ціна ноутбука - це близько 4500 гривень, що дещо дорожче, ніж середня вартість планшетного ПК.  

Автономні пристрої. 
Ця категорія описує ситуацію коли планшетний ПК є вашою єдиною комп'ютерною системою. Ноутбук являє собою повністю автономну систему, яку можна повною мірою використовувати як комп'ютерну систему з точки зору завантаження даних, програм і резервного копіювання. Багато планшетних ПК насправді вимагають додаткової комп'ютерної системи для резервного копіювання пристрою або навіть його активації. Хорошим прикладом цього є IPad 2, перше, що користувач повинен зробити після покупки - це підключити його до комп'ютера щоб активувати. Звичайно активувати можна і на комп'ютері іншої людини, якщо ви не маєте власним, але вам ще належить вирішити проблему резервного копіювання даних. Якщо ви хочете тимчасово видалити додаток щоб звільнити простір, вам знадобитися зовнішній накопичувач, який прийдеться придбати додатково.Результат : ноутбук 

Висновок щодо теми, що краще ноутбук чи планшет.
 На сьогоднішній день, ноутбуки все ще пропонують більш високий рівень гнучкості, коли мова заходить про мобільні обчислювальні системи. Вони не можуть мати такий же рівень мобільності, час роботи і простоту використання як планшети, але є ще ряд питань, які необхідно вирішити виробникам планшетів, перш, ніж вони стануть основним засобом мобільних обчислювальних систем. З часом багато з цих проблем, імовірно, будуть вирішені. Ну а з ноутів - завжди актуальними залишаться "Маки" :)

Немає коментарів:

Дописати коментар