01.03.14

Чорний екран при завантаженні XP

Чорний екран при завантаженні XP виникає при включенні комп'ютера, системний блок при цьому видає постійні сигнали, екран монітора залишається чорним. Або взагалі сигналів ніяких немає і ваш системний блок не подає жодних ознак життя, причин тут може бути досить багато.  У більшості подібних випадків несправність пов'язана з монітором, виходом з ладу плати формування і обробки відеосигналу.  Цю несправність ми з вами самі усунути не зможемо. Але давайте розглянемо неполадки, які теж часто зустрічаються і ми зможемо усунути їх самі. Як це не банально звучить, в першу чергу потрібно перевірити чи включений ваш комп'ютер, чи подається електрика, в якому стані мережевий фільтр, а розетки справні. 

Подивіться як приєднаний монітор до системного блоку якщо на моніторі періодично спалахує індикатор живлення але екран так і залишається чорним перевірте підключення кабелю VGA або DVI, чи правильно вони підключені, чи достатньо щільно сидять на своїх місцях, пригвинчені вони як треба або просто приєднані, в такому випадку сигнал до монітора може просто не доходити.У вас елементарно можуть злетіти драйвера з вашої відеокарти і монітор не зможе відобразити виставлений дозвіл екрана. Розглянемо ще один варіант, при включенні системний блок запускається, але сигналу про пройдену процедуру POST немає, екран чорний, системний блок працює, в цьому випадку майже завжди винна оперативна пам'ять, або що сіла батарейка CMOS, рідше відеокарта. Давайте спробуємо витягти модулі оперативної пам'яті і подивитися на контакти, вони можуть окислитися, тоді їх потрібно почистити  гумкою(звичайною для олівців) і поставити на місце, спробуйте поміняти модулі оперативки місцями, може на материнській платі присутні вільні роз'єми для оперативної пам'яті спробуйте використовувати їх, не полінуйтеся, замініть батарейку CMOS на материнській платі, може допомогти. 

Далі зверніть увагу чи правильно і надійно підключена відеокарта, як усередині системного блоку, так і зовні, у ній також потрібно почистити контакти .Інша справа якщо системний блок видає постійні сигнали при включенні комп'ютера , тоді по них можна визначити який саме девайс вийшов з ладу у вашому системному блоці. Наприклад, несправності відеокарти буде відповідати один сигнал, а несправність оперативної пам'яті інший, процесору третій і так далі. Зауважу , що розшифровка сигналів залежить від виробника версії BIOS. AMI BIOS або AWARD BIOS . При невдалому запуску комп'ютера ми будемо намагатися визначити несправність покладаючись на звукові сигнали BIOS, а що можна зробити, коли комп'ютер не завантажується і не видає певного звукового сигналу, зображення при цьому на екрані відсутня.

  1.     Перше що потрібно зробити це повністю знеструмити комп'ютер і залишити його в спокої на деякий час.
  2.     Друге упевнитися в правильному підключенні всіх роз'ємів і пристроїв.
  3.     При відключеному живленні, відкрийте корпус і подивіться чи щільно вставлені у відповідні роз'єми відеокарта і модулі оперативної пам'яті.
  4.     Якщо ви до цього експериментували з параметрами BIOS, потрібно скинути всі настройки за замовчуванням.
  5.     Спробуйте запустити комп'ютер з мінімально необхідними пристроями, якщо у вас не один жорсткий диск, залиште той на якому встановлена ​​операційна система, вимкніть всілякі карти розширення, тв- тюнери і так далі, відключіть дисковод .
  6.     У разі включення комп'ютера, по одному підключайте пристрої і так визначиться несправне .
  7.     Вийміть модулі оперативної пам'яті і подивіться на контакти, вони можуть окислитися, потріть їх гумкою і поставте на місце, спробуйте поміняти модулі оперативної пам'яті місцями, якщо на материнській платі присутні вільні роз'єми для оперативки використовуйте їх . Спробуйте вставляти оперативну пам'ять по одному модулю по черзі і пробуйте включати комп'ютер, ймовірно якийсь модуль вийшов з ладу.
  8.     Якщо ви так не змогли визначити несправність, згадайте які дії ви виробляли останнім часом з вашим комп'ютером, може причина криється саме в них. Знайте так само, що жодну комплектуючу у вашому комп'ютері ви самі, своїми силами відремонтувати не зможете, і в сервісних центрах цим займатися не будуть. Вирішується це тільки заміною несправного обладнання.
  9.     Якщо сіла батарейка CMOS, це так само буває причиною чорного екрану .
  10.     Замініть кабель для монітора DVI або VGA
  11. Відеокарта PCI Express повинна щільно перебувати у своєму роз'ємі .Обов'язково закріплена болтом або спеціальної засувкою.
  12. Модуль оперативної пам'яті не щільно перебуває у своєму роз'ємі .Контакти модулів оперативної пам'яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар